Αθήνα, 20 Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠOY

 ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΥΙΟΘΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ- ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου, στο φιλόξενο χώρο του The Demos Center of The American College of Greece στην Πλάκα, οδός Ηπίτου 17Β, εγκαινιάζεται η έκθεση τεκμηρίων του ψηφιοποιημένου αρχείου της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Ο Ελληνικός Κλάδος, από τα ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας (ΔΚΥ), είναι μια από τις παλαιότερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στην Ελλάδα, με βασικούς άξονες ειδίκευσης τη διακρατική παιδική προστασία μαζί με τις διακρατικές υιοθεσίες, την αναζήτηση ριζών και τη συμβουλευτική υποστήριξη διαπολιτισμικών οικογενειών. H ΔΚΥ, η μόνη αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη ΜΚΟ για το χειρισμό διακρατικών υιοθεσιών, έχει μακρά εμπειρία στον τομέα αυτό, ήδη, από τη δεκαετία του 1950. Αυτή τη στιγμή, διαθέτει ένα εκτεταμένο φυσικό αρχείο φακέλων διακρατικών υιοθεσιών ελληνοπαίδων που υιοθετήθηκαν κατά τις δεκαετίες ’50, ’60, ’70 σε χώρες όπως ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ολλανδία κ.α. Στους φακέλους αυτούς κρύβονται θησαυροί μεγάλης ιστορικής, κοινωνικής και επιστημονικής αξίας: φωτογραφίες και γράμματα παιδιών, βιολογικών και θετών οικογενειών, αφιερώματα και άρθρα εφημερίδων του εξωτερικού, αναφορές κοινωνικών λειτουργών και παιδοψυχίατρων. Ο εκάστοτε υιοθετημένος έχει μάλιστα δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό που αφορά τα στοιχεία των φυσικών του γονέων και της υιοθεσίας του

 (άρθρο 1559, παρ, 2 Α.Κ).

Το αρχείο αυτό ψηφιοποιήθηκε το 2023 από την Greek Ancestry και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας θα εκτεθούν τεκμήρια για 3 ημέρες στο The Demos Center of The American College of Greece. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει σπάνια αντικείμενα από τους συντηρηθέντες φακέλους.

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης συμπράττουν ακόμα το King’s College London και η Greek Ancestry που ανέλαβε την ψηφιοποίηση.

Την έκθεση θα προλογίσουν η Mary Cardaras, The Demos Center of The American College of Greece, Δέσποινα Οικονόμου, Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία-Ελληνικός Κλάδος, Gonda Van Steen, King’s College London, Γρηγόρης Κόντος, Greek Ancestry.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ «The Greek Connection» για την αναζήτηση και επιστροφή των υιοθετημένων Ελληνόπουλων στις ρίζες τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με:

Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία – Ελληνικός Κλάδος

Δεριγνύ 24, Αθήνα, 10434

Τηλ: 2103636191

Email: press@iss-greece.gr

Ιστοσελίδα: https://issgreece.gr/

Facebook page: https://www.facebook.com/internationalsocialservicegreece/

25/06/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η Διαδικτυακή Ημερίδα «Πρακτικές και προοπτικές στις διακρατικές υιοθεσίες» που είχε ως σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας (ΔΚΥ) με τίτλο «Δυσκολίες, εμπόδια και πρακτικές στην υλοποίηση των διακρατικών υιοθεσιών στην Ελλάδα: οι απόψεις των κοινωνικών λειτουργών και των θετών γονέων. Μια επιστημονική μελέτη για τα έτη 2011-2019».

Η έρευνα αυτή που εντάχθηκε στο έργο «Πρακτικές και προοπτικές στις διακρατικές υιοθεσίες» και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία-Ελληνικός Κλάδος, είχε ως στόχο να διερευνήσει σε βάθος τις πρακτικές και τα εμπόδια στην υλοποίηση των διακρατικών υιοθεσιών που γίνονται στην Ελλάδα καλύπτοντας ερευνητικά το διάστημα 2011-2019.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων που απευθύνθηκαν αφενός σε γονείς που έχουν ήδη υιοθετήσει παιδιά διακρατικά, αφετέρου στους επαγγελματίες που εργάζονται στους αρμόδιους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των διακρατικών υιοθεσιών στη χώρα μας.

Διαβάστε Περισσότερα…

 

1/6/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Πρακτικές και προοπτικές στις διακρατικές υιοθεσίες»

Ο Ελληνικός Κλάδος της Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας (ΔΚΥ) ξεκίνησε πρόσφατα την εκπόνηση μιας σημαντικής έρευνας στο πεδίο των διακρατικών υιοθεσιών στην Ελλάδα, επιχειρώντας να μελετήσει ένα πεδίο που μέχρι σήμερα παραμένει επί της ουσίας αχαρτογράφητο.

Η έρευνα που εντάσσεται στο έργο «Πρακτικές και προοπτικές στις διακρατικές υιοθεσίες» και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία- Ελληνικός Κλάδος, έχει ως στόχο να διερευνήσει σε βάθος τις πρακτικές και τα εμπόδια στην υλοποίηση των διακρατικών υιοθεσιών που γίνονται στην Ελλάδα καλύπτοντας ερευνητικά το διάστημα 2011-2019.

Η μελέτη θα διεξαχθεί με τη χρήση ερωτηματολογίων που θα απευθύνονται αφενός σε γονείς που έχουν ήδη υιοθετήσει παιδιά διακρατικά, αφετέρου στους επαγγελματίες που εργάζονται στους αρμόδιους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των διακρατικών υιοθεσιών στη χώρα μας.

Διαβάστε Περισσότερα…