ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ

Ευαισθητοποίηση παιδιών Νηπιαγωγείου στις δράσεις της ΔΚΥ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟ 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
  • Σχεδιασμός Παρέμβασης
Στις 31/10/2023 η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία-Ελληνικός Κλάδος έλαβε πρόσκληση συμμετοχής σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του 5ου Νηπιαγωγείου Βριλησσίων:Το πρόγραμμα  «Μπες στα παπούτσια μου», σύμφωνα με ...
>>>>>

Πώς να ευχαριστηθούμε τις γιορτές με τα παιδιά μας μέσα στην καραντίνα

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και το γιορτινό κλίμα, όπως το ξέραμε, έχει αλλάξει. Έχουν αλλάξει οι αγκαλιές και τα φιλιά με τους αγαπημένους μας, τα ταξίδια, οι συγκεντρώσεις, τα ψώνια, οι ...
>>>>>

Ελλάδα: Νέος νόμος υιοθεσίας παιδιών σε 8-12 μήνες χωρίς έξοδα

Αναδοχή και υιοθεσία χωρίς καθυστερήσεις και έξοδα.«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γνωρίζει το κράτος, πόσα παιδιά υπάρχουν σε όλη τη χώρα για αναδοχή και υιοθεσία. Η καταγραφή των παιδιών ...
>>>>>
Μια ιστορία πραγματική, μια ανάγκη επιτακτική και ένας άμεσος στόχος!
 
Ο Γ. εξήντα δύο ετών σήμερα, ζει και εργάζεται στη Φλόριντα. Ο Γ. από πολύ μικρός γνώριζε ότι ήταν υιοθετημένο παιδί από την Ελλάδα. Μάλιστα, οι θετοί του γονείς είχαν κρατήσει τα αποκόμματα των εφημερίδων που ανέφεραν την άφιξή του στις ΗΠΑ. Όταν τα παιδιά του ενηλικιώθηκαν, ο Γ. ένοιωσε την ανάγκη να επισκεφτεί τη χώρα που είχε γεννηθεί, τη χώρα των βιολογικών του γονιών. Ήθελε να αναζητήσει τα ίχνη τους, να περπατήσει στη γη τους και να νοιώσει το κλίμα και την ατμόσφαιρά της Ελλάδας.
 
Στα έγγραφα υιοθεσίας του αναφερόταν η Οργάνωση που είχε αναλάβει τη διαμεσολάβηση της υιοθεσίας του. Η οργάνωση αυτή ονομαζόταν «Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία». Ο Γ. έπιασε από εκεί το νήμα: αναζήτησε την οργάνωση στο διαδίκτυο και ήρθε άμεσα σε επαφή με τους κοινωνικούς λειτουργούς της. Το να βρεθούν τα στοιχεία της υιοθεσίας του δεν θα ήταν καθόλου εύκολο, αν δεν υπήρχε ακόμα, μετά από τόσα χρόνια, ο φυσικός φάκελος της υιοθεσίας του στα γραφεία της οργάνωσης.
 
Ο κάθε φάκελος, εμπεριέχει όλα τα έγγραφα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή της εκάστοτε υιοθεσίας. Κάθε υιοθετημένος ο οποίος επιθυμεί να ενημερωθεί για τον φάκελο του, έχει το δικαίωμα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν και να λάβει γνώση για τα στοιχεία των βιολογικών του γονέων και της υιοθεσίας του. Η δε Κοινωνική Υπηρεσία η οποία είχε την εποπτεία της όλης διαδικασίας, υποχρεούται να παρέχει, όταν το ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι, τη συνδρομή της για την αναζήτηση ριζών υπό τους όρους που το επιτρέπει ο νόμος.
 
Η ΔΚΥ που από τη δεκαετία του 1950 μεριμνούσε για τις διακρατικές υιοθεσίες (που γίνονταν τότε με χώρες της Ευρώπης, Αυστραλίας και τις ΗΠΑ με παιδιά που βρίσκονταν στα ελληνικά κρατικά ιδρύματα) έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα εκτεταμένο φυσικό αρχείο που περιλαμβάνει 3.000 χιλιάδες υποθέσεις υιοθεσίας.
 
Η σημασία της διάσωσης αυτού του πολύτιμου αρχείου είναι προφανής, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος φθοράς των πολύτιμων στοιχείων που περιέχει. Ευτυχώς, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει ώστε να ψηφιοποιηθεί όλο το φυσικό αρχείο σε ηλεκτρονική μορφή και να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου. Αυτός είναι και ένας από τους άμεσους στόχους της ΔΚΥ!